dilluns, 20 de juliol del 2015

Tour 2015: colls per l'Ariege-Couserans.

Vive le Tour !!
Quatre paraules per a comentar un parell de dies per la zona de l'Ariege-Couserans. Amb l'excusa del pas del Tour, en Roger s'anima a acompanyar-me a veure els corredors i, de pas, gaudir d'aquest territori farcit de colls de muntanya. Realment, un territori que es fa estimar pels que ens agrada patir sobre la bicicleta.
Dimecres nit arribem a Aulus-les Bains. Per dijous en Roger proposa un recorregut força entretingut per a combinar el pas del Tour i un bon circuit de colls de muntanya. Sortim d'Aulus i, per terreny molt favorable arribem a Oust i Seix. Ja podem veure com es prepara la Gendarmerie per a prendre el control de les carreteres per on circularà la cursa. Són quarts de nou i comencem la pujada al primer coll del dia: la Core. Rampes constants entre el 7% i el 8% que es deixen anar fent amb tranquil·litat. La llàstima és la punxada que pateixo a 2km del coll, que no em permet acabar la pujada de manera continuada.

perfil del Col de la Core
I
Col de la Core
Ràpida i un xic perillosa baixada entre tota la caravana de gent que, des de la nit anterior, estan esperant el pas dels professionals. Arribem a Castillon-en-Couserans, on fem un cafè i continuem fins a Luzenac, on comencem la pujada als 2 colls que ens manquen. Carretera estreta, asfalt amb grava i el sol que apreta de valent. Sense una duresa excessiva, sí que ens trobem alguna rampa important i el cansament dels 70km que ja portem a sobre. Superem el Col du Portet i curta baixada fins a l'encreuament al llogarret d'Alos, on comencem, novament una forta pujada. Reposem aigua a Alos i acabem els darrers 4km de forta pujada fins el Col de Catchaudégue.

Alos
Col du Catchaudégue
Descens fins a Sentenac d'Oust, on podem esquivar un primer control de la Gendarmerie, però en ple descens fins a Seix, una patrulla femenina ens obliga a parar i a esperar el pas de tota la caravana i la cursa del Tour. Amb un xic de recança, però contents del recorregut que hem pogut gaudir, esperarem el pas dels corredors abans de tornar a pujar a la bicicleta. 

Tour 2015 (baixant Col de la Core)
Una vegada reobren el trànsit, prenem les montures i retornem a Aulus-les-Bains desfent el recorregut de l'anada. Arribem a temps per veure la resta de l'etapa en un bar on, a part de degustar l'excel·lent entrepà de formatge, gaudim, entre la parròquia de francòfons, la gran victòria del "Purito" a Plateau de Beille.
Ens desplacem a Massat i divendres realitzem un recorregut circular amb ascens a l'extraordinari Col de Lers (molt recomanable), baixada fins a Tarascon-sur-Ariege i retorn per Col de Port.

 
i
Perfil Col de Lers

Perfil Col de Port

Abans de plegar, però, en Roger suggereix prendre la carretera fins a Biert i fer la pujada al Col de Serraillé. Pico l'ham i em trobo una d'aquelles ascensions curtes però amb trams de forta pendent. Els 80km que ja portem, els 2 colls de primera i el sol que cau a les 14h, em fan plegar a 500m del coll. Retornem directament a Massat per una carretera estreta i posem punt i final a la nostra pedalada pels colls del Couserans.



dijous, 9 de juliol del 2015

sostre del Pirineu Oriental

Puigmal
La proposta és prou atractiva i una excel·lent alternativa a les nits de xafogor de Badalona: recorregut de Fontalba a Núria, acampada i pujada al Puigmal.
La canalla està en plena forma i en 1h 45' podem realitzar tot el recorregut entre el final de la polsegosa pista de Queralbs a Fontalba i el santuari de Núria.

inici del recorregut a Fontalba
Ens instal·lem en una lamentable zona d'acampada, al costat de la pista de debutants de l'estació d'esquí. Mira que tenim terreny verd al voltant nostre i la única zona coberta per grava i petits relleus de gespa és l'àrea d'acampada. Tot plegat, una mica llastimós.

zona d'acampada a Núria
Després de sopar a la fresca, una vegada el foll aconsegueix posar ordre entre les files de "pollets", podem adormir-nos i descansar fins a quarts de 7 del matí, quan el sol comença a treure el nas per darrera l'alberg.
Diumenge, després d'esmorzar i plegar les tendes, reunim tota la canalla i comencem la pujada al Puigmal. Són quarts de nou i entrem a la coma de l'embut, amb compte que cap integrant infantil de l'expedició caigui per algun dels forats que l'aigua ha anat gratant a la roca calcària. Normalment, a l'hivern són tots colgats de neu i no representen cap problema per pujar amb els esquís.

després de superar la Coma de l'Embut
A bon pas anem superant desnivell fins assolir l'antic pluviòmetre, on fem una parada tècnica. Només ens manca el darrer tram, força costerut. És necessari un xic de "coaching" per a transmetre optimisme i poder superar els darrers 300m de desnivell. Pausadament, superem aquest obstacle i ja tenim davant nostre el cim del Puigmal i, com no podia ser d'altra manera, la ventolera sempre present en aquest indret.

tota la colla al Puigmal
Fotografia de rigor i descens, amb algun tram delicat, per l'aresta sud que ens retorna fins a Fontalba.
Gran feina de la canalla, amb 1000m de desnivell superats. Segurament, el proper objectiu serà algun cim de major dificultat tècnica. Pedraforca ??