diumenge, 15 d’abril del 2012

Ferrada Roc del Quer

Via ferrada Roc del Quer
curta estada a l'alberg de la Comella, a Andorra. No he carregat l'equip d'esquí de muntanya, sinó el material molt més lleuger de ferrades. D'entre més d'una dotzena d'opcions, triem la via de Roc del Quer, ja que el seu grau d'exposició i, sobretot, la llargària de la via, creiem que ens proporcionaran bones emocions. A més, tenim l'opció de cotxe que ens pot recollir en el mirador, situat al final de la via ferrada.
Aparquem el primer cotxe en un petit aparcament (capacitat 5 ó 6 cotxes) de la carretera del coll d'Ordino, uns 100m passat l'inici de la via ferrada. Ens equipem i ens situem a la base del Roc del Quer, a peu de la mateixa carretera.


Curiosament, s'ha de travessar un d'aquests sistemes de retenció de caiguda de pedres i anar progressant per trams de graons i cadenes i, alternativament, per petits corriols força drets, però equipats només amb el cable de vida.

inici via Roc del Quer
Aquesta ferrada no presenta excessives dificultats, tot i que un dels segments és molt vertical i exigeix un flanqueig no apte per cardíacs amb afeccions vertiginoses.


en Ramon a l'inici del sector més delicat
ferrada Roc del Quer
El factors que proporcionen més atractiu a la via són la seva llargària, les seves vistes sobre la parròquia i els cortals de Canillo i, especialment, la necessitat d'haver de cercar la millor presa sobre la roca de la mateixa paret. L'únic "però" de la via el posaria a la llunyania dels seguros del cable de vida en aquells passos més exposats.

sortida de la ferrada Roc del Quer
Interessant activitat que he pogut compartir amb el Ramon, l'amic de l'Albert, que ens havia d'acompanyar però que es va trencar el peroné la nit anterior (i no precisament realitzant cap tipus d'activitat esportiva....). A recuperar-se aviat company !!   

divendres, 13 d’abril del 2012

ferrada urquiza-olmo & barranc de sarah

Barranc de Sarah
Excel·lent combinació de via ferrada i retorn per un barranc proper on és necessari realitzar 5 ó 6 rappels. Sempre amb el magnífic escenari de les parets del congost de Mont-rebei.
Passem la nit a l'aparcament de la Pertusa i amb una boira força espesa arribem a l'entrada del barranc de la Pardina.

Entrada Barranc de la Pardina
La meva intenció és localitzar la via de retorn, però les condicions de poca visibilitat m'ho impedeixen. Sense excessives dificultats (excepte la humitat en alguns graons de la cascada federica), superem els primers sectors de la via ferrada. Remuntem tota la torrentera fins a la zona d'amorriadors, on localitzem el darrer llarg de la Urquiza-Olmo i la veïna "Feliç Navidad", via exclusivament reservada als "màsters".

Sortida via Urquiza-Olmo
Sortida via Urquiza-Olmo
Via Feliz Navidad
Via Feliz Navidad
Després de superar les 3 primeres cadenes i situar-me sota el primer sostre, donades les dificultats experimentades per la parella de ferratistes que ens precedeixen, decideixo muntar rappel i abandonar la via. Acabem de remuntar el torrent i sortim a una zona de camps de conreu. Resseguint les senyals de retorn de les 2 vies ferrades (punts blancs amb interior vermell), passem sota les runes del castell de Sant Llorenç i accedim a un primer torrent que drena cap a la vessant de l'embassament.
Castell de Sant Llorenç
L'atravessem i, abans de recòrrer 50m, trobem un segon torrent. En aquesta ocasió el comencem a resseguir (també en caiguda cap a la vessant de l'embassament) fins que trobem un espectacular barranc que obliga a muntar el primer rappel. A partir d'aquest punt, la dinàmica és muntar rappel, treure i plegar corda, tornar a muntar rappel i tornar a treure corda, 4 ó 5 vegades més. 

2on rappel Barranc de Sarah

3er rappel Barranc de Sarah
Per tant, és necessàri cert dinamisme en aquestes operacions, ja que el barranc és llarg i els rappels exigents.

Localització dels principals rappel del Barranc de Sarah
Finalitzem el barranc a la mateixa llera de la riera de la Pardina, on retrobem el camí d'accés a la ferrada Urquiza-Olmo i, sense dificultats retornem a la Pertusa.
Cal assenyalar l'excel·lent equipament de totes les intal·lacions de rappels que hem trobat en el Barranc de Sarah.
En aquesta ocasió m'acompanya el Jose, qui debuta en l'art del "shunt" i el vuit per experimentar, per primera vegada, totes les sensacions que et transmet un descens de rappel.
LaPertusa
Podeu trobar més informació del Barranc en el següent enllaç: http://www.barranquismo.net/paginas/barrancos/barranco_de_sara.htm